Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

IBA Marathon 2010

30 x SS1000 30 vrk:n aikana

 

 

Tämä ajo oli osa IBA Finland ry:n 10-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettyä IBA Marathonia. Siinä ajetaan kuukauden aikana 30 kpl SS1000-ajoa, siis yhteensä yli 50.000 kilometriä. Tapahtuman ajankohta on 15.5. - 14.6.2010 eli tätä kirjoitettaessa Marathon on edelleen käynnissä.

Pyörä on koko ajan sama, Honda Deauville NT 700, joka saatiin uutena maahantuojalta käyttöön. Kuljettajat vaihtuvat joka aamu varikolla, joka sijaitsee maahantuojan pihalla Vantaan Tuupakassa. Edellisen kuljettajan saapuessa lenkiltään n. kello kahdeksan aamulla pyörä tarkastetaan ja huolletaan ja seuraava kuljettaja lähtee matkaan klo 10. Kuukauden aikana ajetaan viidellä eri rengassetillä; renkaiden kuluminen mitataan tarkasti päivittäin. Toimin  tapahtumassa toisena varikkopäällikkönä vastaten lähinnä siitä, että kaikki varikon toimenpiteet sujuivat joustavasti ja aikataulujen mukaan.

Tapahtumassa on aktiivisesti mukana Bike-lehti, jossa julkaistaan useampia artikkeleita ajosta. Rengastestien lisäksi pyörä puretaan ajon jälkeen ja tutkitaan kulumisen jäljet moottorista ja muualtakin. Lisäksi tapahtumaa voi seurata IBA:n omilta nettisivuilta päivittäisten raporttien, kuvien ja reaaliaikaisen gps-seurannan avulla.

Varikolla pyörä saa osakseen hyvää hoitoa


Oma ajovuoro 7.-8.6.2010

Vantaa-Heinola-Mikkeli-Savonlinna-Joensuu-Kajaani-Oulu-Jyväskylä-Tampere-Turku-Vantaa

Ajajia varten on laadittu kahdeksan erilaista ajoreittiä, joista useimmat sisältävät myös vierailuja paikallisten Honda-jälleenmyyjien luona. Oma reittini oli mielestäni paras koko joukosta - ei, en itse voinut vaikuttaa siihen - koska se oli selkeä ja monipuolinen ympyräreitti ja kiersi mukavasti puoli Suomea. Osa reiteistä on huolto- ym. aikataulujen vuoksi tehty mahdollisimman nopeiksi malliin "aja kaikki pk-seudulta lähtevät moottoritiet edestakaisin". Nopeaa, mutta tappavan tylsää.


 

Reitti löytyy niin koneelta kuin paperillakin


Vantaa-Heinola

Ensikilometrit Teuwolla

Lähtöaamu oli puolipilvinen, lämpötila noin 16 astetta. Säätiedotus lupasi hyvää keliä koko reitille, ainoastaan kovat tuulenpuuskat riepottelivat Teuwoa. Teuwoa? Pitäähän pyörällä olla nimi ja kun kukaan ei oikein tiennyt, kuinka Deauville tulisi lausua, muuttui se heti alussa Teuwoksi ja sillä nimellä sitä on kutsuttu koko tapahtuman ajan.

Matka Vantaan Tuupakasta kohti ensimmäistä pysähdystä Heinolan Tähtihovissa alkoi varikkoporukan kannustaessa tasan klo 10:00. Pyörä oli uusi tuttavuus, olin ajanut sillä aiemmin noin 50 m. Muut olivat jo varoitelleet Hondan terävästi purevista yhdistelmäjarruista, joten en kaatanut pyörää ensimmäiseen mutkaan. Huonommin kävi eräälle kuskille, joka kaatoi Teuwon näyttävästi jälleenmyyjän pihaan, kun etupyörä meni hiekkaisella pihalla lukkoon jalkajarrua painettaessa. Teuwossa ei ole ABS:ia.

Ensimmäiset kilometrit pientä totuttelua ja moottoritielle saavuttaessa saattoi jo päästää kaikki Teuwon voimavarat irti. Ikävä kyllä se ei ole kovin paljon ja ennen kuin pyörään tottui, tuntui välillä siltä, että jotain on rikki, kun kaasua kääntäessä mitään ei tapahdu. Pieneen tehottomuuteen tottui kuitenkin nopeasti ja nostamalla kierrosluvun riittävän ylös tälläkin pyörällä ehtii aivan hyvin ainakin Suomen oloissa. Keski-Euroopan moottoriteille en välttämättä haluaisi Teuwoa viedä, en ainakaan kaksi päällä. Oman mainintansa ansaitsee myös pyörän huomattava tärinä varsinkin kovemmissa nopeuksissa.

Selkeä miinus on pyörän tuuliherkkyys. Se ikään kuin leijailee edes takaisin tuulenpuuskissa ja rekkojen synnyttämissä pyörteissä. Aluksi tämä tuntui oudolta ja jopa pelottavalta, mutta myöhemmin siihenkin tottui niin, että ohjaustangosta saattoi pitää rennosti kiinni ja antaa pyörän kulkea omia reittejään kaistalla - ei se kuitenkaan lentoon lähde, vaikka välillä siltä tuntuikin.

Heinola-Mikkeli-Savonlinna-Joensuu-Kajaani 
 
Savonlinnalaisen jälleenmyyjän luona oli määrä olla kahden maissa iltapäivällä. Aikataulu piti hyvin ja kurvailin liikkeen pihaan muutamaa minuuttia vaille kaksi. Valitettavan tyypillisesti tässäkään liikkeessä kukaan ei ollut kiinnostunut tai tietoinen koko asiasta ja kauppias oli juuri lähtenyt omille asioilleen. Jutustelin puolisen tuntia henkilökunnan kanssa ja kun kauppiasta ei kuulunut, jatkoin matkaa kohti Joensuuta puoli kolmen jälkeen.

Joensuussa olin parhaan iltapäiväruuhkan aikaan ja täytyy myöntää, että komeat ruuhkat on onnistuttu kehittämään noinkin pieneen kaupunkiin. Kaupungin läpiajo kesti lähes puoli tuntia.

Joensuun ruuhkien jälkeen nokka kohti Kajaania. Näillä teillä ei ruuhkia ole, eikä paljon muutakaan. Talo siellä, toinen täällä ja välissä kilometritolkulla metsää. Uhkaavat mustat pilvet alkoivat kerääntyä pohjoiselle taivaalle ja olin jo varma siitä, että kohta kastutaan.
 

Tauko Kolinportissa


Kontiomäellä tankatessa muutama pisara osuukin visiiriin, mutta ei sitä voi edes sateeksi sanoa. Tankkauksen jälkeen soitin iltaraportin IBA:n tiedottajalle, joka huolehti IBA:n nettisivujen päivityksestä ajojen aikana. Kaikki kunnossa, ei ihmeitä eikä kummallisuuksia sen enempää pyörässä kuin kuskissakaan. Tai no, kuskista olen joskus kuullut muitakin mielipiteitä.

Kajaani-Oulu-Jyväskylä-Tampere-Turku-Vantaa

Kontiomäeltä lähdettyäni taivas selkeni ja laskeva ilta-aurinko paistoi suoraan silmiin koko matkan Ouluun. Soimasin itseäni siitä, että en ollut puhdistanut visiiriä ja tuulilasia ötököistä Kontiomäellä. Välillä näkyvyys oli niin huono, että melkein täytyi harkita vauhdin pudottamista. Onneksi näin radikaalilta toimenpiteeltä kuitenkin vältyttiin ja Kempeleen Nesteellä iltakymmeneltä suoritetun tankkauksen jälkeen aurinko jäi selän taakse.

 

Suokukka pursuu...Puoliltaöin taas tankki täyteen Pyhäjärvellä ja eteenpäin kohti Hirvaskankaan ABC:tä, jonne saavuin vähän ennen kahta yöllä. Lämpötila oli laskenut lähelle nollaa ja oivallinen lämpöliivi mallia Bilteman istuinlämmitin (katso ohjeet täältä) sai taas todistaa erinomaisuutensa.

Pyhäjärven ABC - puolenyön kaakao ja munkki lämmittivät matkamiestä


Tässä vaiheessa on paikallaan kehua Teuwon erinomaista satulaa. Matkaa oli takana reilu 1000 kilometriä eikä takapuoli protestoinut vielä lainkaan. Matkapyörässä on matkapyörän satula. Sen sijaan matkapyörässä ei ole vakiovarusteena lämpökahvoja, mutta ne oli onneksi asennettu lisävarusteena.

Lieneekö Teuwon ominaisuutena oleva melkoinen tärinä vaikuttanut myös navigaattoriin, joka on koko tapahtuman ajan temppuillut milloin mitenkin. Minulla se hukkasi kolme kertaa reissun aikana satelliitit kokonaan. Viidentoista, kahdenkymmenen minuutin odottelun jälkeen se sai taas yhteyden yläilmoihin. Loppumatkasta navigaattorin näyttö aloitti omituisen vaeltelun, kuva liikkui noin puolen sentin verran edes takaisin ruudulla. Oma täysin vastaava Zumo 550 ei ole koskaan temppuillut samalla tavalla. Ei sen kanssa kyllä  ole ajettukaan näin paljon yhteen menoon.

Heti puolen yön jälkeen vietimme kahdestaan, Teuwo ja minä, lyhyen mutta kauniin juhlahetken, kun mittariin ilmestyivät 40.000 km:n lukemat. Minä poltin tupakan, Teuwo ei.

Pyörä on kolme viikkoa vanha ja vasta 40.000 km mittarissa. Ostaisitko?

 

Aurinko alkoi vähitellen lämmittää neljän jälkeen ja ajelu kohti Tamperetta maistui. Matkan varrella oli pakko pysähtyä kuvaamaan kaunis, tyyni metsälampi aamuauringossa:

Tyyntä ja kaunista


Nopean aamukahvin jälkeen Lempäälän Pirkanhovissa vuorossa oli pakkopullalta maistuva koukkaus Turkuun, josta mahdollisimman nopeasti pois ja suunta kohti Vantaan varikkoa. Lopputankkaus Tuupakan Teboililla puoli kahdeksalta aamulla ja siitä muutama sata metriä Brandtin pihalle. Se oli tällä kertaa siinä, perusajo vähän erilaisissa puitteissa ja pyörällä, jolla ei varmaankaan muuten olisi tullut koskaan ajettua.

 

Yhteenveto SS1000

- ajankohta 7.-8.6.2010

- pyörä Honda NT 700 VA  Deauville, vm 2010

- virallinen matka 1.648 km (1.024 ml)

- ajoaika 21,5 tuntia

 

IBA Marathon 2010 reitit

 

Sivun alkuun

 

 

 

 

 

 

©2019 layout9 - suntuubi.com