Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

SS1000 Finland 29.-30.6.2011

 

SS1000 Finland on uusi ajo IBA Finlandin valikossa. Ajo lanseerattiin 2011 ja se poikkeaa tavanomaisesta SS1000-ajosta siten, että normaalin 1000 mailia/24 tuntia lisäksi on otettava valokuva neljästä kiinteästä ja neljästä valinnaisesta kohteesta siten, että ajosuorituksessa käytetty pyörä näkyy kuvissa. Tarkemmat säännöt ja ohjeet löytyvät IBA Finlandin sivuilta.

Pikkugessun vaihduttua suurempaan ajattelin käydä kokeilemassa pyörän paljon kehuttuja matkaominaisuuksia tämän ajon merkeissä.

Helsinkiläisenä en viitsinyt eduskuntataloa kuvailla, joten reitin aloituspisteeksi valikoitui helteinen Turku. Lämpötila oli kolmissakymmenissä ja se enteili hikistä vuorokautta. Vaikka helteellä ei kovin mukavaa olekaan ajella paksut ajokamat päällä, kyllä se sateen ja kylmyyden voittaa. Yölläkin lämpötila oli alimmillaan +15 astetta, mikä on ylellisyyttä rautaperseajoissa. Kuukautta aiemmin HMPK:n ryhmäajossa ajoimme tuntikausia nollan pinnassa olevassa lämpötilassa, kylmimmillään oli pari astetta pakkasta.

Mukaan lähti kerhokaverini Pekka V., vannoutunut ja tunnettu bemarikuski uskollisella vanhalla ratsullaan.

Lataa SS1000 Finland reitti Garmin .gdb-tiedostona

 

Starttasimme Kupittaan St1-asemalta kohti kilometrin päässä sijaitsevaa Turun tuomiokirkkoa, josta siis oli saatava ensimmäinen kuva. Starttiaika oli 19.49 ja lämpötila pyörän mittarissa +28,5 astetta. Kovin pitkään ei siis ensimmäiselle etapille ollut ajoaikaa ja kun pyörätkin sai sopivasti parkkiin pääovelle, päästiin jatkamaan matkaa muutaman minuutin kuluttua.

 

Turun tuomiokirkko

Turusta ajelimme kohti Kyröskoskea, jossa pitää kuvata vuonna 2009 maamme parhaaksi savusaunaksi valittu sauna. Ei ulospäin kovin kummoisen näköinen eikä paikkakaan mykistänyt kauneudellaan - venesataman hiekkakentän keskellä. Ehkä ajatus on ollut, että savusaunat joka tapauksessa joskus palavat ja tässä palaessaan se ei vahingoita ympäristöään. Oli miten oli, laiturilla vilvoittelevat saunojat moikkailivat ystävällisesti, ehkä omituiset kuvia napsivat motoristit ovat jo tulleet tutuiksi.

 

Kyröskosken savusauna

 

Matka jatkui kohti Parkanoa, jossa nopea tankkaus Shellillä klo 22:36. Tankkasin V-Poweria, koska tarkoitukseni oli tehdä puolitieteellinen empiiriseen havainnointiin perustuva testi eri bensiinilaatujen vaikutuksesta BMW:n ajokäyttäytymiseen.

Saunan jälkeen on hyvä ajella Vaasaan ja Vaskiluodon satamaa katsomaan. Ennen tätä Rabben imperiumin päämajan kuvaamista tankkasimme Raastuvankadun Nesteellä klo 0:20. Tällä kerralla Gessu sai tavanomaista 98 E5:ta, johon se lienee tottunut.

 

Vaskiluodon satama yön "pimeydessä"

 

Seuraava kuvauskohde löytyykin Iso-Syötteeltä saakka ja sinne on pitkä matka.  Pimeää ei tullut lainkaan eikä hirviäkään ollut liikenteessä riesana. Myös porot olivat nukkumassa. Sen sijaan miljoonat hyönteiset eivät nukkuneet vaan napsahtelivat visiiriin ja mopon pleksiin kiivaaseen tahtiin. Jossain vaiheessa luulin, että ajovalo oli sammunut, kun minkäänlaista valokeilaa ei enää näkynyt. Pysähdyttyämme löysin valon tuikkimassa ötököistä umpeen muurautuneen lampun lasin takaa. Onneksi mukana oli iso pullo vichyä ja rätti.

Pattijoen ABC:llä tankkaus klo 03:29. Ysikasia.

Iso-Syötteelle saavuimme melko tasan kuudelta aamulla. Hiljaista oli kuin hautausmaalla, yhtään humalaista laskettelijaa ei näkynyt.

 

Hotelli Iso-Syöte

 

Saadaksemme Iso-Syötteen lenkin kilometrit hyväksemme oli suunnitelmana tankata paikallisella SEO-asemalla. Mittarissa oli kuitenkin lappu, joka kertoi vain dieseliä olevan saatavilla. Vaikka polttoainetesti oli menossa, en kuitenkaan rohjennut tarjota Gessulle dieseliä. Jatkoimme matkaa Iso-Syötteen legendaariselle kyläkaupalle, josta saa kuulemma kaikkea. Vähän kuuden jälkeen aamulla sieltä ei saanut yhtään mitään, ei edes bensaa, koska automaattia ei ole.

Luovutimme, alistuimme muutaman kymmenen kilometrin ajomatkan menetykseen ja suuntasimme kohti Taivalkoskea, jossa tankkasimme ABC:llä klo 06:44. Taas ysikasia, koska olin tilapäisesti unohtanut meneillään olevan suuren polttoainetestin.

Seuraava kohde oli kunniakas Raatteen tie, jossa isämme ja isoisämme puolustivat itsenäisyyttämme. Suuri kiitos heille siitä, että saamme mm. ajella turhan päiten mopolla pitkin poikin maatamme.

Ennen Raatteen museotielle ajamista tankkasimme Suomussalmen ABC:llä klo 08:16. Edelleen ysikasia, sillä muisti ei ollut vielä palannut.

 

Raatteen tie

 

Valitettavasti museo aukeaa vasta klo 11, olin varannut aikatauluun lyhyen hetken hieman tarkempaa tutustumista varten. Joskus toiste sitten.

Matkan on jatkuttava ja nopeasti sittenkin. Aikaa turhaan lorvailuun ja ihmettelyyn ei tässä ajossa ole, sen huomasimme mekin loppumatkasta.

Jatkoimme siis eteenpäin kohti Iisalmea, jossa tankkasimme - yllätys, yllätys - ABC:llä klo 11:25. Nyt oli taas aika jatkaa testiä ja niinpä Gessu sai juodakseen 95 E10:ä. Pelkkä ajatus viinan juottamisesta viattomalle mopolle kauhistuttaa, mutta tiede on lahjomatonta.

Kuopio ja Puijon torni olivat vuorossa seuraavaksi. Puijolle saavuimme noin klo 12:50 ja yritimme sovittaa tornia ja mopoja samaan kuvaan. Ei se oikein onnistunut eikä kumpikaan viitsinyt alkaa kyykkiä mopokamat päällä tornin juurella, joten kuvasimme tornin lisäksi mopot majan edustalla.

 

Puijon maja ja torni

 

Seuraavaksi Savonlinnaan ja Olavinlinnaa kuvaamaan. Koko kaupunki oli aivan tukossa (niin kai se aina on). Pekka johdatti meidät kuitenkin tyylikkäästi muutamia ajokiellossa olevia katuja pitkin oopperavieraille varatulle paraatipaikalle aivan rantaan. Kaksi hikistä motoristia erottui joukosta aivan kuin...no, kaksi hikistä motoristia oopperavieraiden joukosta.

 

Olavinlinna

 

Tankkasimme myös  Savonlinnassa, Olavinkadun Nesteellä klo 15:06 päästyämme eroon oopperaporukoista. Gessu sai ysivitosta ja pelkäsin sen alkoholisoituvan.

Matka jatkui kohti Heinolaa, jossa oli tarkoitus tankata nopeasti Tähtihovissa. Olin asettanut navigaattoriin Tähtihovin osoitteen ja navi opasti kääntymään ennen ramppia, joka johtaa moottoritieltä suoraan Tähtihoviin. Polttoainetesti laajeni samassa koskemaan myös navigaattoreita ja päätin uskoa sitä aivan uteliaisuuttani. Ei todella olisi pitänyt, sillä se johti viidentoista minuutin harhailuun pitkin pieniä omakotialueen teitä. Lopulta oikea osoite - siis Tähtihovin virallinen osoite - löytyi. Ikävä kyllä siinä on moottoritie välissä!

 

 

Erittäin sydämistyneenä Tähtihoviin, navigaattoriin ja Pekan paljonpuhuviin mulkaisuihin päätin, että en enää koskaan tämän reissun aikana käy Tähtihovissa. Sen sijaan suuntasimme taas ABC:lle, varmalle ja luotettavalle asemalle, joka sijaitsee siinä osoitteessa jonka ilmoittavatkin. Tankkaus klo 17:40, ysikasia vaihteeksi.

Viimeinen pakollinen kuvauskohde oli Porvoon tuomiokirkko, sinne siis. Moottoritietä reippaasti Mäntsälään ja sieltä Porvooseen. Kirkon edusta on tehty kivikauden aikaisista kivenmurikoista ja väsyneenä ei hermo enää kestänyt hakea kivikosta sellaista paikkaa, johon kaksi mopoa olisi saanut vierekkäin  sivutuelle. Kuvasimme ne vähän erikseen.

 

Porvoon tuomiokirkko

 

Kuvan lisäksi Porvoosta oli saatava kuitti, että kilometrit laskettaisiin mukaan. Niinpä nopea koukkaus Näsin ABC:lle ja pieni ostos, post-mix -limu huikalla alas. Pekka osti kai purkkaa.

Yllättäen kuitissa oli aika 19:14. Niin se aika rientää ja nyt oli rientänyt vähän liikaakin, sillä lähtöaikamme oli 19:49 eli lopetuskuitin saamiseen oli aikaa 35 minuuttia. Päämäärä oli Vuosaaren sataman ABC ja navigaattorin mukaan meille jäisi ylimääräistä aikaa kaksi minuuttia. Olettaen tietysti, että tankilla tai missään muuallakaan ei ole jonoa ja että kassakoneen kello on oikeassa.

Seisoessamme moottoritiellä Söderkullan siltatyömaalla aika loppui ja oli turha haaveilla ehtimisestä Vuosaareen. Pekka kurvasi rampilta alas ja minä seurasin häntä Söderkullan Nesteelle, joka sopivasti oli aivan kohdalla. Lopputankkaus, ysikasia, klo 19:34.

Viimeinen koettelemus oli, että tämä osoittautui koko reissun ainoaksi automaatiksi, josta ei saanut kuittia. Paperi oli loppu. Käsikuitin sai sisältä, kunhan jaksoi jonottaa ainoan työntekijän palvellessa pariakymmentä ennen minua jonossa seissyttä.

Sellainen reissu. Tiukka ja hikinen, mutta aivan ajettavissa. Lorvailuun ei ole aikaa, joten sopii hyvin yksin ajettavaksi. Isommalla porukalla ilmenee aina ylimääräistä säätämistä ja tarvetta jutusteluun. Siihen ei ole tässä ajossa mahdollisuutta.

Lopullinen, matkamittarin mukainen kilometrimäärä 1779 km. Kuittipisteiden mukaan laskettuna 1.692 km (lyhin) ja 1.700 km (nopein). Bensaa paloi 5,6 l/100 km.

 

JTK testasi polttoaineet

Niin, se poikkitieteellinen, empiirinen polttoainetesti. Matkan aikana käytin 98 E5:ttä, Shellin V-Poweria ja 95 E10:ä. Virallinen totuus ja fakta on, että testimoottoripyörän käynnissä tai ajossa tai tehoissa ei huomannut mitään eroa. Eikä kulutuksessakaan, kai. En tosin laskenut, jos joskus jaksan, saatan senkin tehdä.

Testitulokset kertovat lahjomattomasti sen, että mopossa kannattaa käyttää ysikasia tai V-Poweria, koska alkoholi on tehty juotavaksi, ei poltettavaksi.

JTK testasi rautapersepyörät

Ison Gessun matkaominaisuuksia ei kehuta turhaan. Olen ajanut rautaperseen Suzuki GSX 1400:lla, Hayabusalla, Honda Deauvillellä, BMW F800 GS:llä ja BMW R1200 GS:llä. Viimeksi mainittu on ylivoimaisesti mukavin eli paras näistä. Ehdottomasti epämukavin on pikkugessu, rautaperseen ajaminen sillä oli aikamoista tuskaa hanurille.

Virallinen totuus ja fakta on, että BMW R1200 GS on pyörä, jolla helposti ajaa rautaperseen tai pari. Näin joku on tainnut tehdäkin :-)

©2019 layout9 - suntuubi.com